• 21 dagen retourrecht
  • Lage verzendkosten
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal

Achille Castiglioni

Achille Castiglioni (1952 - 2002)

achille castiglioniLivio, Pier Giacomo & Achille Castiglioni

Achille, Pier Giacomo en Livio

Drie Italiaanse ontwerpers.

Eenvoud en gezond verstand zijn twee begrippen die onlosmakelijk met de broers Castiglioni verbonden zijn. Zij hadden alle drie hun roots in de Politecnico di Milano, de Polytechnische school in Milaan, waar ze hun diploma behaalden. Hun ontwerpen zien er ondanks dat het gros van hun ontwerpen zowat een halve eeuw oud zijn nog altijd brandend actueel uit. De broers legden een grote liefde voor meubelen aan de dag en verbaasden hun omgeving met de meest onwaarschijnlijke ontwerpen. De designs braken met alle gevestigde tradities maar konden toch altijd rekenen op de bewondering van het publiek. Met vindingrijkheid en fantasie maakten zij er een sport van om alledaagse voorwerpen een volledig nieuwe functie te geven of om ze onveranderd te gebruiken in een nieuw design. De broers waren bijzonder actief en waren medeoprichters van de Triënnale tentoonstellingen in Milaan, de Compasso d'Oro-prijzen en de ADI.

Geschiedenis

Livio, de oudste van de drie broers, studeerde in 1936 af in architectuur aan de Politecnico Di Milano.

In 1938 begon Livio samen met zijn broer Pier Giacomo die in 1937 was afgestudeerd en Luigi Caccia Dominioni (geb. 1913) een ontwerpbureau, waar ze zilveren en aluminium bestek ontwierpen. In 1939 ontwierpen zij de Phonola, de eerste Italiaanse radio van bakeliet, waar zij in 1940 op de VII Triënnale van Milaan een goudenmedaille kregen. Livia werkt van 1939 tot 1960 als designadviseur voor het bedrijf Phonola en van 1960 tot 1964 voor Brionvega.

Achille Castiglioni (1918 Milaan), de jongste broer van de Castiglioni's, studeerde in 1944 af aan de Politecnico di Milano waarna hij in het ontwerpbureau van zijn broers Livio en Pier in Piazza Castello gaat werken. Dit bureau is na de oorlog naast tentoonstellings- en productdesign ook gefocust op Stedelijke planning en bouwprojecten en industrieel design.

Pier Giacomo doceerde van 1946 tot 1968 aan de Politecnico di Milano.

In 1950 onderzocht Achille verschillende tentoonstellingen: de Triennale di Milano, Montecatini, Agip, en Rai.

In 1952 stapt Livio uit het familiebedrijf.

In 1956 stond Achille Castiglioni aan de basis van de Vereniging voor Industrieel Ontwerp. Een jaar later liet de groep haar werk zien op de expositie "Forme e Colori nella Casa d'Oggi" in Villa Olmo in Como. Op deze expositiewaren veel ontwerpen te zien van het "ready-made"-principe zoals de Mezzadro en de Sgabello per Telefono.

De Mezzadro ontworpen in de jaren vijftig is typerend voor de broers Castiglioni. Op het eerste zicht is de Mezzadro een klein zitkrukje met een eenvoudig design. Maar van dichtbij ziet u dat het zitvlak niets anders is dan het zitje van een ouderwetse tractor! Een verchroomde stalen standaard en een voetensteun van beukenhout completeren het geheel. En als u dacht dat een dergelijke constructie het enkel moet hebben van zijn uiterlijk, heeft u het goed mis. Want als u daadwerkelijk op de Mezzadro gaat zitten, komt u al gauw tot de conclusie dat dit krukje best wat comfort te bieden heeft.
Voor de "Sella"-stoel gebruikte hij een fietszadel. Voor zijn lamp "Tojo" vond Castiglioni inspiratie door een koplamp. Minder radicale ontwerpen zijn Sanluca uit 1959 en een neo-liberly leunstoel voor de kantoren van meubelfrabrikant Dino Gavina in 1963 in Milaan. Andere bekende voorwerpen van de Castiglioni's zijn de bureaulamp Tubino uit 1951, de staande lampen Luminator uit 1955 en Arco uit 1962, de tafellamp Taccia uit 1962, Bulb en Snoopy en stereo-installatie RR126 uit 1965. In 1966 ontwierpen ze Allunagio, eenzitmeubel geinspireerd op de maanlanding.

Van 1959 tot 1960 was Livio Castiglioni voorzitter van de ADI (Associazione per il Disegno Industriale) en hield hij veel audiovisuele presentaties.
Samen met zijn jongere broers heeft hij gewerkt aan verschillende verlichtingsprojecten, zijn bekendste ontwerp, de slangachtige lamp Boalum (1970), ontwierp hij samen met Gianfranco Frattini (geb. 1926).

Wanneer Pier Giacomo overlijdt in 1968 zet Achille hun bedrijf stil. ing

In 1969 werd Achille Castiglioni aangesteld door het ministerie van onderwijs als leraar: "Artistiek design voor de industrie". Hij werkt van 1970 tot 1977 als hoogleraar industriële vormgeving en tot 1980 als hoogleraarbinnenhuisarchitectuur en design aan de Politecnico de Torino. Van 1981 tot 1986 is hij hoogleraar interieurontwerp aan de Politecnico di Milano en later tot 1993 hoogleraar industriële vormgeving.

Hij werd in 1986 een eregast van de Association of Industrial Designers in The Royal Academy of Art in London.

LAmpadina

Naast al deze activiteiten bleef hij werkzaam in de industriële vormgeving. Zo ontwierp hij de tafellamp Lampadina in 1972 voor Flos, een olie- en azijnstel voor Alessi en de verstelbare tafellamp Gibigiana in 1980 weer voor Flos.

In 2002 overleed Achille Castiglioni op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Milaan. Hij ontwierp met zijn broers naast de klanten van het familiebedrijf als Kartell, Zanotta, Brionvega, Bernini, Siemens, Knoll, Poggi, Lancia, Ideal Standard en Bonacina ook voor Flos en Alessi ontworpen. Hij won vele prijzen waaronder 8 keer de Compasso d'Oro. Achille Castiglioni's werk werd opgenomen in de collecties van vele musea en hij ontving vele nationale en internationale onderscheidingen. Zijn op rationalisme gebaseerd design werd gekenmerkt door ironische humor en plastische vormgeving, een stijl die wel werd omschreven als 'Rationeel Expressionisme'. '.