• 21 dagen retourrecht
  • Lage verzendkosten
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal

Stefano Giovannoni

Stefano Giovannoni (1954)

stefano-giovannoniItaliaanse industrieel ontwerper, interieur-architect en architect, geboren 1954 te La Spézia. Tegenwoordig woont en werkt hij in Studio Giovannoni, een gerestaureerd oud fabriekscomplex in het centrum van Milaan.

Stefano Giovannoni is vooral bekend van de producten die hij voor Alessi ontwierp zoals de zout en peperset 'Lilliput', de 'Girotondo', de 'Mami' artikelen, 'Il Bagno Alessi' en voor Magis met de "Bombo" reeks. Stefano Giovannoni werkte onder andere voor Alessi, Arradaesse, Cappellini, Flos, Helit, Inda, Kankyo, Laufen, Magis, Nissan, Oras, Pulsar, Saab, Seiko, Siemens, Tisca France, 3M en nog vele andere merken. Hij ontwerpt niet alleen industriële producten voor keukens, badkamers, wonen, auto's en elektronica, maar ook voor interieurs en architectuur. Zijn werken maken deel uit van de vaste collectie van het Centre Georges Pompidou en van de MOMA-collectie (New York).

Biografie

Stefano Giovannoni studeerde af in architectuur aan de universiteit van Florence in 1978. Van 1979 tot 1990 geeft hij daar aan de faculteit architectuur les als post-doctoraal student en doet hij er ontwerponderzoek. Daarnaast is hij master-professor aan de Domus Academy in Milaan en aan de Universiteit del Progretto in Reggio Emilia. Hij wordt ook vaak uitgenodigd voor workshops in verschillende academies en hogescholen voor beeldende kunsten.

In 1980 won hij de Shincenchiku Residential Design Competition prijs, met Kisho Kurokawa als jurylid, alsook de Concorso per una piazza a Santa Croce sull Arno prijs. In 1985 won hij de tweede prijs tijdens de Shincenchiku Residential Design Competition, met Tadao Ando als jurylid.

In 1989 won hij de prijs Concorso per la ristrutturazione del centro storico di Castel di Sangro samen met A. Branzi en R. Buti.

Als medeoprichter van de bolidistengroep pleitte hij voor het gebruik van streamlining bij productontwerp. Samen met Guido Venturini richtte hij bureau King-Kong Production op dat onderzoek deed naar architectuur en het designvan huishoudelijke producten, interieurs en mode. Vanaf 1989 ontwierpen zij samen de succesvolle Girotondo-serie voor Alessi, met het karakteristieke 'stickman'-motief.

In 1991 ontwierp hij het Italiaans Paviljoen voor de tentoonstelling 'Les Capitales Européennes du nouveau design' in het Centre George Pompidou te Parijs.

Giovannoni ontwierp ook onafhankelijk verschillende humoristische postmoderne producten voor Alessi als de Fruitschaal Mama (1993), de toiletborstel Merdolino (1993) en de koektrommel Mary Biscuit (1995).

Voor sommige van zijn projecten ontving hij de Design Plus prijs op de Frankfurt Fair - Ambiente van 1994 en 1996, de Forum Design Hannover prijs in 1999, en de ISH 2003 prijs, en werd hij in 1996 en 1998 geselecteerd voor de Compasso d'oro.