• 21 dagen retourrecht
  • Lage verzendkosten
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal

Amuses uit de rookoven

Geplaatst op 27-02-2018

GEGRATINEERDE PEREN

Roken: 6 minuten

Houtmot: apple of cherry

Gratineren: enkele minuten

Ingrediënten:

  • 4 rijpe en sappige peren
  • Citroen- of limoensap
  • 100 g blauwschimmelkaas
  • 4 eetl room
  • Peper
  • 200 g MonChou
  1. Schil de peren en snijd het klokhuis eruit.
  2. Snijd ze in blokjes en bestrijk ze aan alle kanten met citroen- of limoensap.
  3. Rook ze 6 minuten en laat ze in de rookoven tot lauw afkoelen.
  4. Roer de verkruimelde kaas, de room en de peper door de MonChou.
  5. Leg de peren op een schaaltje en verdeel het kaasmengsel erover.
  6. Schuif de schaal onder een voorverwarmde hete grill en laat de bovenkant even kleuren. Eet ze liefst zo onder de grill vandaan.

HAMBURGERS MET GEBAKKEN UI

Roken: 5-10 minuten

Houtmot: oak, hickory of mesquite

Bakken, roosteren of grillen: 2 minuten

Ingrediënten:

  • 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt Zout en peper
  • 1 sjalotje
  • 1 knoflookteentje
  • 1 Spaanse pepertje (zonder zaadjes)
  • 1 ei
  • 1 eetl paneermeel
  • 2 eetl gehakte peterselie
  • 2 uien
  • Olie
  1. Hak het sjalotje, het knoflookteentje, het Spaanse pepertje en de peterselie fijn in de foodprocessor.
  2. Voeg het gehakt, het ei, de paneermeel, peper en zout toe.
  3. Puls de foodprocessor tot het gehaktmengsel goed gemengd is.
  4. Maak er kleine, platte, ronde koekjes van.
  5. Schil de uien en snij ze in de foodprocessor in dunne ringen.
  6. Leg de hamburgertjes en de uien met met folie eronder in de rookoven, bestrijk ze met olie en rook ze 5-10 minuten.
  7. Bak de hamburgertjes vervolgens in 2 eetlepels olie snel aan beide kanten bruin.
  8. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  9. Bak de uiringen goudbruin in het achtergebleven vet en leg ze op de hamburgertjes.
  10. Serveer de hamburgertjes met partybroodjes.

ZOET-PIKANTE KIPREEPJES

Roken: 10 minuten

Houtmot: cherry of apple

Bakken: 4 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g kipfilet
  • olie
  • 2-3 rode paprika's
  • 6 ananasschijven
  • 3 eetl roerbak-/arachideolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl sambal
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1dl ananassap
  • 1/2 dl gembersiroop
  • 3 eetl  ketjap
  1. Bestrijk de kipfilet met olie en rook hem 10 minuten.
  2. Laat de filet even in de rookoven afkoelen en snijd hem dan in reepjes.
  3. Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
  4. Snijd de ananasschijven in stukjes.
  5. Bak de kipreepjes 4 minuten in de olie en bak de uitgeperste knoflook en de sambal mee.
  6. Haal de reepjes uit de pan en bak de reepjes paprika 5 minuten in dezelfde pan.
  7. Voeg de kippenbouillon, het ananassap en de gembersiroop toe en laat alles aan de kook komen.
  8. Schep de kipreepjes en ananasstukjes erdoor en laat alles heet worden.
  9. Schep op het laatst de ketjap erdoor.
  10. Lekker serveren met rijst.

GEROOKTE PEPERZALM MET TORTILLA EN GUACAMOLE

Roken: 20 minuten

Houtmot: oak

Ingrediënten:

  • olie
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 eetl peper, grof gemalen
  • 1/2 rode peper, fijngehakt
  • 400 g zalmfilet
  1. Doe alle kruiden en olie in een kom.
  2. Leg de zalm in de kom en wrijf de kruiden goed in de vis.
  3. Rook de zalm 20 minuten en laat ze in de rookoven afkoelen.
  4. Serveer met gebakken aardappelen en guacamole.

Guacamole ingrediënten:

  • 2 grote rijpe avocado's
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote tomaat, ontveld en ontpit
  • 1 eetl verse koriander
  • 1 eetl limoensap
  • zout en peper
  1. Hak de ui, knoflook, tomaat, verse koriander en limoensap in de foodprocessor fijn.
  2. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en schraap het vruchtvlees eruit.
  3. De avocado met de kruidenmengsel tot een dikke saus mixen en op smaak brengen met zout en peper.

ROOKTIPS:

  • 2 eetl rookmot voor in de grote rookoven
  • Vlees, vis en dergelijke eerst bestrijken met wat olie, olie met een smaakje, gesmolten boter of marineren om uitdroging te voorkomen
  • Vruchten eerst bestrijken met wat citroen-/limoen voor de kleur en de smaak
  • Kaas niet bestrijken met olie
  • Groeten eerst blancheren, goed drogen en bestrijken in met olie
  • Tomaten en uiensoort niet blancheren, maar wel bestrijken met olie
  • Bladgroenten zijn niet geschikt om te roken