Geplaatst op 27-02-2018
GEGRATINEERDE PEREN
Roken: 6 minuten
Houtmot: apple of cherry
Gratineren: enkele minuten
Ingrediënten:
- 4 rijpe en sappige peren
- Citroen- of limoensap
- 100 g blauwschimmelkaas
- 4 eetl room
- Peper
- 200 g MonChou
- Schil de peren en snijd het klokhuis eruit.
- Snijd ze in blokjes en bestrijk ze aan alle kanten met citroen- of limoensap.
- Rook ze 6 minuten en laat ze in de rookoven tot lauw afkoelen.
- Roer de verkruimelde kaas, de room en de peper door de MonChou.
- Leg de peren op een schaaltje en verdeel het kaasmengsel erover.
- Schuif de schaal onder een voorverwarmde hete grill en laat de bovenkant even kleuren. Eet ze liefst zo onder de grill vandaan.
HAMBURGERS MET GEBAKKEN UI
Roken: 5-10 minuten
Houtmot: oak, hickory of mesquite
Bakken, roosteren of grillen: 2 minuten
Ingrediënten:
- 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt Zout en peper
- 1 sjalotje
- 1 knoflookteentje
- 1 Spaanse pepertje (zonder zaadjes)
- 1 ei
- 1 eetl paneermeel
- 2 eetl gehakte peterselie
- 2 uien
- Olie
- Hak het sjalotje, het knoflookteentje, het Spaanse pepertje en de peterselie fijn in de foodprocessor.
- Voeg het gehakt, het ei, de paneermeel, peper en zout toe.
- Puls de foodprocessor tot het gehaktmengsel goed gemengd is.
- Maak er kleine, platte, ronde koekjes van.
- Schil de uien en snij ze in de foodprocessor in dunne ringen.
- Leg de hamburgertjes en de uien met met folie eronder in de rookoven, bestrijk ze met olie en rook ze 5-10 minuten.
- Bak de hamburgertjes vervolgens in 2 eetlepels olie snel aan beide kanten bruin.
- Haal ze uit de pan en houd ze warm.
- Bak de uiringen goudbruin in het achtergebleven vet en leg ze op de hamburgertjes.
- Serveer de hamburgertjes met partybroodjes.
ZOET-PIKANTE KIPREEPJES
Roken: 10 minuten
Houtmot: cherry of apple
Bakken: 4 minuten
Ingrediënten:
- 600 g kipfilet
- olie
- 2-3 rode paprika's
- 6 ananasschijven
- 3 eetl roerbak-/arachideolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl sambal
- 2 dl kippenbouillon
- 1dl ananassap
- 1/2 dl gembersiroop
- 3 eetl ketjap
- Bestrijk de kipfilet met olie en rook hem 10 minuten.
- Laat de filet even in de rookoven afkoelen en snijd hem dan in reepjes.
- Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
- Snijd de ananasschijven in stukjes.
- Bak de kipreepjes 4 minuten in de olie en bak de uitgeperste knoflook en de sambal mee.
- Haal de reepjes uit de pan en bak de reepjes paprika 5 minuten in dezelfde pan.
- Voeg de kippenbouillon, het ananassap en de gembersiroop toe en laat alles aan de kook komen.
- Schep de kipreepjes en ananasstukjes erdoor en laat alles heet worden.
- Schep op het laatst de ketjap erdoor.
- Lekker serveren met rijst.
GEROOKTE PEPERZALM MET TORTILLA EN GUACAMOLE
Roken: 20 minuten
Houtmot: oak
Ingrediënten:
- olie
- 1 eetl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 eetl peper, grof gemalen
- 1/2 rode peper, fijngehakt
- 400 g zalmfilet
- Doe alle kruiden en olie in een kom.
- Leg de zalm in de kom en wrijf de kruiden goed in de vis.
- Rook de zalm 20 minuten en laat ze in de rookoven afkoelen.
- Serveer met gebakken aardappelen en guacamole.
Guacamole ingrediënten:
- 2 grote rijpe avocado's
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 grote tomaat, ontveld en ontpit
- 1 eetl verse koriander
- 1 eetl limoensap
- zout en peper
- Hak de ui, knoflook, tomaat, verse koriander en limoensap in de foodprocessor fijn.
- Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en schraap het vruchtvlees eruit.
- De avocado met de kruidenmengsel tot een dikke saus mixen en op smaak brengen met zout en peper.
ROOKTIPS:
- 2 eetl rookmot voor in de grote rookoven
- Vlees, vis en dergelijke eerst bestrijken met wat olie, olie met een smaakje, gesmolten boter of marineren om uitdroging te voorkomen
- Vruchten eerst bestrijken met wat citroen-/limoen voor de kleur en de smaak
- Kaas niet bestrijken met olie
- Groeten eerst blancheren, goed drogen en bestrijken in met olie
- Tomaten en uiensoort niet blancheren, maar wel bestrijken met olie
- Bladgroenten zijn niet geschikt om te roken