• 21 dagen retourrecht
  • NL Gratis verzonden
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal

Zeeuwse bolus recept van Surprise Kookgerei

Zeeuwse bolus recept van Surprise Kookgerei
Geplaatst op 13-06-2020

Één van onze favoriete lekkernij is de Zeeuwse bolus. Deze Zeeuwse lekkernij is zo lekker en plakkerig dat je je vingers er (bijna) bij op eet!

In Zeeland is de Zeeuwse bolus bij elke bakker te koop, maar helaas in de rest van Nederland niet. Omdat het makkelijk is om te maken, is het zeker de moeite waard om dit zelf te doen.

De Zeeuwse bolus is een opgerolde stengel witbrooddeeg die door een donkerbruine suiker is gehaald en wordt opgerold. Om het te maken hebben wij negen ingrediënten nodig. De bereidingswijze is heel simpel. Alle ingrediënten meng je samen tot een plakkerige deeg en dit wordt in de suiker gerold. Omdat het een plakkerige boel is, is het makkelijker het deeg te bereiden in een keukenmachine zoals de Magimix Cook Expert. Met een druk op de knop wordt het plakkerige bolusdeeg in de Magimix Cook Expert gekneed en gerezen. En dan het deeg rollen in het suikermengsel. Zelf een kind kan dit ook maken. Dus bakken maar!

Ingrediënten voor 12 Zeeuwse bolussen:  

  • 125 ml handwarme melk
  • 1 zakje droge gist of 10 gram verse bakkersgist
  • 250 gram tarwebloem
  • 40 gram suiker
  • 1 ei
  • 20 gram zachte roomboter
  • 4 gram fijn zout

Ingrediënten suikermengsel:

  • 250 gram donkerbruine bastersuiker
  • 1 eetl. kaneelpoeder

Bereiden in de Magimix Cook Expert

  1. In een maatbeker de melk en de gist samen mengen. Doe ze in de rvs-kom en voeg dan de bloem, de zachte boter, de suiker, het ei en het zout toe en stel het EXPERT-programma in op 1 minuut/ snelheid 9. Nadat het deeg is gekneed, het EXPERT-progamma instellen op 30 minuten/ snelheid 0/ 30° C en laat het even rijzen.
     
  2. Bestrooi het werkblad met bloem en schep het deeg, met spatel vanuit de zijkanten, uit de rvs-kom op het werkblad en verdeel het deeg in 12 bollen. Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. 
     
  3. Meng de donkerbruine basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal. Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel. Draai er een bolus van.
    FullSizeRenderFullSizeRender1
  4. Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat en dek af met een handwarm vochtig theedoek. Laat ze rusten voor 30 minuten.
     
  5. Verwarm de oven voor op 225 ºC en bak de bolussen 6 a 7 minuten met onderin de oven een hitte bestendig bakje met water. Dit zorgt voor stoom zodat de bolussen niet uitdrogen. 
     
  6. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen. Schep eventueel wat natte suikerdrap van de schaal of bakplaat over de bolussen. Als de bolussen grotendeels afgekoeld zijn, dek ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.
     
  7. En nu smullen maar. Eet smakelijk!