• 21 dagen retourrecht
  • NL Gratis verzonden
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal

Global messen

Global messen

Global messen uit Japan

GLOBAL messen zijn inmiddels een klassieker in de keuken en worden evenzeer gewaardeerd door de professional als door de hobbykok. GLOBAL messen zijn must-haves, sinds de introductie in 1983, vanwege hun unieke constructie als uit één stuk roestvrij staal gesmeed. De GLOBAL messen hebben van het begin af aan de aandacht van kenners getrokken, wat wel blijkt uit de vele prijzen die het ontwerp inmiddels heeft gekregen. Niet alleen in Japan, maar ook in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland hebben veeleisende gebruikers hun waardering voor het concept en de uitvoering van de GLOBAL messen uitgesproken. Nog in 2008 werd door het Duitse Testsieger het GLOBAL G-2-koksmes van 20 cm uitgeroepen tot het mes met de beste snij-eigenschappen. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van het concept was om Italiaans design, Duitse degelijkheid en Japanse precisie te bundelen. Dat het GLOBAL-concept een perfecte serie messen heeft opgeleverd, blijkt elke dag opnieuw in vele keukens wereldwijd. De GLOBAL messen bieden een perfecte balans tussen excellente snij-eigenschappen en algeheel gebruiksgemak. GLOBAL voert sinds de introductie inmiddels een complete productlijn op het gebied van snijden.

Revolutionaire vormgeving

Het Japanse GLOBAL mes kan de vergelijking met gevestigde reputaties onder Europese merken gemakkelijk doorstaan. Het revolutionair vormgegeven heft zal zeker aan de waardering voor de GLOBAL messen hebben bijgedragen. De schijnbaar naadloze constructie uit roestvrij staal maakt het mes vrijwel ongevoelig voor het vastzetten van bacteriën en ander vuil. En aandacht voor keukenhygiëne is een belangrijk aspect in de horeca, zeer gewaardeerd door keuringsinstanties. Het profiel van het heft zorgt voor een goede grip op het mes, ook bij natte of vet geworden handen.

Superscherp roestvrijstalen snijvlak

De GLOBAL messen worden gesmeed uit roestvrij staal. Chroom in de legering zorgt in droge omstandigheden voor bescherming tegen roest. De componenten molybdeen en vanadium zorgen voor de fijne structuur waardoor het metaal mede zijn hardheid krijgt. Door tijdens het proces eerst het metaal te verhitten tot 1000 graden Celsius en het daarna tot min 80 af te laten koelen, wordt ten slotte een hardheid van 58 RHC bereikt. De messen zijn zeer goed roestbestendig en scherp te slijpen. De GLOBAL messen hebben een convex (bolrond) gevormd snijvlak, voor nog betere snij-eigenschappen en langdurige scherpte. Deze vorm maakt het overigens minder geschikt om met een aanzetstaal scherp gehouden te worden.

Blijvende schoonheid en gebruiksgemak

Roestvrij stalen messen zijn niet geschikt om in een vaatwasser gereinigd te worden. In contact tussen de chroomcomponent van het staal met zuurstof uit de lucht ontstaat normaal een beschermende laag. In het vochtige milieu van een vaatwasser kan deze bescherming zich niet ontwikkelen, dus kan er toch roestvorming optreden. Een ander risico is, dat het snijvlak van de scherpe messen de korven in de vaatwasser beschadigen, maar ook zelf beschadigd kunnen worden. Kwaliteitsproducten als de GLOBAL messen verdienen dat er zorgvuldig mee wordt omgesprongen, bewaar ze dus in een droge omgeving, bij voorkeur in een messenblok. Het koksmes bijvoorbeeld is een van de belangrijkste gereedschappen van de professionele kok. De keuze voor het gereedschap in de keuken is heel persoonlijk, en dat geldt zeker voor de messen die je dagelijks in handen hebt. GLOBAL messen liggen prettig in de hand, zijn gemakkelijk te hanteren en blijven lang scherp, ook zijn ze goed schoon te houden door het opvallende ontwerp uit één stuk. Ook dat maakt de GLOBAL messen begerenswaardig voor professional en thuiskok.

Klik hier voor de hele Global collectie

KORTE TYPERING VAN DE GLOBAL MESSEN.

Hieronder vind u een korte omschrijving van een aantal messensoorten en de toepassing ervan.

KOKSMESSEN:

Het belangrijkste mes in elke keuken. Professionele koks prefereren een koksmes met een lemmet van 26 cm of zelfs nog groter. Koksmessen zijn ook bedoeld om in snel tempo grote hoeveelheden voedsel te snijden.

Consumenten kiezen vaak voor een bescheidener afmeting, meestal een koksmes met een lemmetlengte van 20 cm.

VLEESMESSEN:

De meeste vleesmessen kenmerken zich door een lang, smal lemmet. Minder weerstand dus en makkelijk te corrigeren. Zeker met een vleesmes van Global kan men in een enkele beweging grote stukken vlees in plakken snijden. Er zijn verschillende variaties en modellen die onder de noemer vleesmes vallen. Zo zijn er messen welke geschikt zijn om heel precies mee te werken, bijvoorbeeld om gevogelte mee te snijden, of juist traditionele slagersmessen, bedoeld om veel werk te verzetten in korte tijd. Tevens is het vleesmes uitstekend geschikt voor het trancheren van bijvoorbeeld een rollade.

GROENTEMESSEN:

Groenten snijden gaat het gemakkelijkst door een hakkend-snijdende beweging te maken. Veelal zien groentemessen er uit als een hakbijl of een snijvlak dat juist veel ronder loopt dan bij een koksmes. Hierdoor kan men het mes gemakkelijk laten “wiegen” over de groente. De verschillende modellen zijn in groot en kleiner formaat verkrijgbaar zodat zowel het snijden van grote groenten of het snipperen van een uitje een echt plezier wordt.

KARTELMESSEN:

Kartelmessen worden meestal geassocieerd met broodmessen. Dit klopt natuurlijk ook, maar kartelmessen lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor het snijden van een krop sla of kwetsbare producten. Kartelmessen van Global zijn ook verkrijgbaar met een zeer breed lemmet waardoor het goed te gebruiken is bij het snijden van een hele, stevige ham.

FILEERMESSEN:

Fileermessen zijn er in verschillende lengtes en uitvoeringen. Veelal zijn ze flexibel zodat het lemmet contact kan houden met de graat om de huid van een verse vis te scheiden. Fileermessen hebben altijd een zeer smal lemmet om de weerstand te verminderen en corrigeren makkelijker te maken.

OFFICEMESSEN:

Eigenlijk kleine koksmesjes. Universeel in het gebruik dus voor het snijden van kleinere ingrediënten.

SASHIMIMESSEN:

Uiteraard biedt Global een aantal verschillende sashimimessen, sashimi is immers één van de bekendste Japanse lekkernijen. Een sashimimes is altijd zo lang mogelijk om in een enkele lange snelle haal een prachtig glad plakje zonder kerven te produceren. Door de lengte en het smalle lemmet is dit mes ook zeer geschikt als een gewoon vleesmes.

HAKBIJL:

Het enige Global product waarmee u echt mag hakken. (G12) Door de zwaarte is de bijl ook geschikt om te pletten, bijv. vlees of een teen knoflook. Uiteraard doet u dat met de platte kant.

ORIËNTAALSE MESSEN:

Herkenbaar door de vormgeving. Zoals beschreven bij groentemessen het typisch afgeronde snijvlak voor het

vergemakkelijken van de hakkend-snijdende beweging. Oriëntaalse messen worden bij Global vaak uitgevoerd met de zogenaamde DEBA slijping. Het snijvlak is hier aan één kant geslepen in een nog kleinere hoek dan de

traditionele Global messen voor nog meer scherpte en precisie. DEBA messen zijn alleen door rechtshandigen te gebruiken.

MESSEN MET KUILTJES:

Steeds meer modellen worden uitgevoerd met kuiltjes in het snijvlak. Voordeel is dat er lucht ontstaat tussen

ingrediënt en lemmet zodat er minder kleefvorming ontstaat.

VERZWAARDE UITVOERING:

Aangezien met name koks in Europa een zwaar mes prettiger vinden aanvoelen heeft Global een flinke keus in de verzwaarde GF serie. De F staat voor Forged, deze serie is wat dikker door het gebruik van meer staal tijdens het fabricageproces waardoor het mes veel zwaarder is.

ACCESSOIRES:

Bij een kwaliteits messenserie als Global mogen accessoires niet ontbreken. Naast messen vind u dan ook tafelbestek, slacouvert, pincetten, paletmessen, spatels en zelfs chopsticks. Om uw kostbare messen op te bergen is er een keur aan blokken, magneten en foedralen verkrijgbaar. Vanzelfsprekend is er een ruime keus aan slijpaccessoires.