• 21 dagen retourrecht
  • Lage verzendkosten
  • Ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal
Filters

Global messen GF serie

1-2 van 2
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-2 van 2
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48

De Global GF-serie biedt een aantal keukenmessen dat qua ontwerp lijken op de G-serie. Deze serie is ontworpen op verzoek van veel Europese chefs. Zij werken namelijk liever met wat zwaardere messen, met een iets groter heft.

MATERIAAL:

Het door fabrikant Yoshikin gepatenteerde ‘CROMOVA 18 Stainless Steel’ is een staallegering van chroom, nikkel en koolstof met toevoeging van molybdeen en vanadium.

Hoe meer koolstof, hoe harder het staal. Nadeel is dat het staal gevoeliger wordt voor roestvorming. Dit wordt opgevangen door het toevoegen van stoffen als molybdeen en vanadium.

FABRICAGE:

Het mes bestaat, in tegenstelling wat vaak gedacht wordt, uit 3 delen.

a. lemmet

b. twee “schilden”, die tot het heft gevormd worden.

LEMMET:

Dit wordt gesmeed en krijgt vervolgens door “ijsharden” zijn hardheid. De Global messen hebben een hardheid van 56-58 Rockwell. De hardheid van de traditionele gesmede Europese messen ligt tussen de 52-55 Rockwell.

HEFT:

Dit bestaat dus niet uit een massief stuk staal, daar dit geen optimale balans aan het mes zou kunnen geven. De twee “schilden” worden afgevuld met zand, om zodoende per mes een goede balans te krijgen. Het dieptereliëf van het heft zorgt er voor dat het mes vast in de hand ligt, ook als het nat of vet is. De uitzondering op deze fabricagemethode is de “GF-serie”. Deze “F” staat voor forged, het mes is massiever doordat er meer staal aan te pas komt. Omdat hierdoor het lemmet meer gewicht krijgt wordt er een soort krop op gesmeed zodat het mes een optimale balans behoud. Deze krop loopt echter niet door tot aan de hiel van het mes, daar dit problemen zou geven bij het naslijpen van het mes. 

SLIJPING:

De hoek, waarin een Global mes geslepen wordt is ongeveer 15 - 17°. Bij de Europese messen ligt dit tussen de 20-22°. De kleine slijphoek en de dunnere staalmassa aan het snijoppervlak zorgen ervoor dat een Global mes bij het snijden minder weerstand geeft, waardoor het makkelijker door het ingrediënt snijdt. Het overgrote deel van de Global collectie is voor zowel rechts- als linkshandige te gebruiken. Dit echter m.u.v. de DEBA messen. Deze series zijn in principe aan één kant geslepen. Dus standaard voor rechtshandige, voor linkshandige zou het een soort effect hebben dat er met een bot mes gesneden wordt. De DEBA serie wordt ook deels geleverd met een slijping voor linkshandige.