• 21 dagen retourrecht
  • NL Gratis verzonden
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal
Filters

Productsoort

Koffiebonen bij Surprise kookgerei

Koffiebonen

Begin erover en je hebt een gesprek, drink het samen en je maakt vrienden voor het leven. Althans, voor even dan. Geen drank in Nederland, of waar dan ook ter wereld, die zo veel warme gevoelens oproept als wat ook wel liefkozend het ‘zwarte goud’ wordt genoemd. Maar goede koffie staat of valt met een goede koffieboon. Die zijn er in alle soorten en maten, afkomstig uit alle windregio’s.

Koffie wordt geproduceerd in de zogeheten ‘koffiegordel’, een grote strook tussen Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Het klimaat in deze gebieden rond de evenaar is ideaal voor de groei van de koffieplant. Ook hoogte speelt echter een grote rol: tussen de 800 en 2000 gedijen koffiebessen het best. Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia, India, Ethiopië en Mexico behoren tot de belangrijkste producerende landen ter wereld.

Soorten koffiebonen

Koffiebonen zijn er in alle soorten en maten, maar de twee bekendste die je - vrijwel overal -tegenkomt zijn de Arabica en de Robusta boon. Van alle koffiebonen die wereldwijd worden geproduceerd, bestaat ongeveer 99% uit 1 van deze 2 bonen. Arabica is de onbetwiste koploper: van de ongeveer 7 miljoen ton die jaarlijks op de markt komt, is 65 tot 70% Arabica. Deze boon kenmerkt zich door de fijne geur en de milde en zachte smaak.

De Robusta, evenals de Arabica van Afrikaanse oorsprong, is krachtiger en voller van smaak. Ook zijn de tonen bitterder en dat is dan ook de reden dat de Robusta boon meestal alleen in een melange gebruikt wordt. Daar komt bij dat de Robusta veel meer cafeïne bevat. Naast deze twee zijn er nog tal van andere ‘kleinere’ koffiebonen. De veel minder gebruikte Liberica is daar een voorbeeld van.

Hoe zet ik goede koffie?

De een doet er niet moeilijk over, voor de ander is het een kwestie van leven of dood. De cultus rond het zetten en drinken van koffie heeft de laatste jaren een stormachtige vlucht genomen. Maar hoe zet je thuis nou een lekkere kop koffie? Uiteraard begint dat bij een goede boon. In ons assortiment vind je bonen van Hoorens en Remicafé, allebei kwalitatief hoogwaardige koffieboon merken. Heb je een keuze gemaakt, dan kom je bij de maling.

Je kunt de koffiebonen grof of fijn malen, afhankelijk van je eigen voorkeur. Hetzelfde geldt voor de temperatuur van het water. Een goed koffiezetapparaat regelt zelf de juiste temperatuur, maar als je aan de slag gaat met een waterkoker is het verstandig om niet zomaar kokend water toe te voegen. Beschik je over een geavanceerd koffieapparaat, dan is het ook mogelijk om rekening te houden met de druk waarmee het water door de koffie heen loopt, én de doorlooptijd. Al deze facetten hebben invloed op de smaak.

Koffie en gezondheid

We vallen meteen met de deur in huis: koffie past binnen een gezond voedingspatroon, zo stelt het Voedingscentrum, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo wordt aangeraden om je koffie zonder suiker te drinken. Sowieso voor de échte, pure koffiesmaak natuurlijk, maar ook voor de gezondheid.

Ook is het opletten met cafestol, een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Cafestol komt met name voor in kookkoffie en wanneer je gebruik maakt van een cafetière. Dat komt door het ontbreken van een filter, die de cafestol uit de koffie filtert. Ten slotte moet ook met cafeïne maat worden gehouden. Niet meer dan 400 milligram per dag, wat neer komt op ongeveer 4 kopjes.

Bestel heerlijke koffiebonen

Koffie is dus gezond, lekker én hoeft niet duur te zijn. Onze koffiebonen zijn geselecteerd uit de beste Arabica en Robusta soorten. Perfect gemelangeerd. Hoorens is een Belgische familiebedrijf, dat exclusieve koffie roostert. Remi café is onze eigen import uit Italië. Zeer scherp geprijsd vanaf € 10,00 p/kg voor 100% Arabica. Genietze!

Lees meer Lees minder
1-7 van 7
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-7 van 7
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48