Verrassende Aziatische Amuses: Rujak Manis, Daging Bali, Gudeg Ayam en Kolek Pisang
Ontdek de authentieke smaken van Zuidoost-Azië met deze vier smaakvolle Aziatische amuses. Ideaal voor feestelijke gelegenheden of als bijzonder voorgerecht. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en brengen de rijke Indonesische keuken naar jouw eettafel.
Rujak Manis – Pittige Indonesische Fruitsalade
Ingrediënten:
- Stevig fruit naar keuze (zoals appel, mango, ananas, komkommer)
Voor de saus: - 1 à 2 theelepels sambal trasi
- 2 theelepels tamarindepulp
- 100 gram gesmolten gula Jawa
Bereiding:
- Schil het fruit en snijd in stukjes.
- Meng de sambal en tamarinde met de gesmolten palmsuiker.
- Roer de saus door het fruit.
Een perfecte balans tussen zoet, zuur en pittig – ideaal als fris tussengerecht of amuse.
Daging Bali – Runderstoof met Indonesische Kruiden
Ingrediënten:
- 500 g runderpoulet
- 3 salam-bladeren
- 3 djerukpurut-bladeren
- ½ kopje ketjap manis
- ½ kopje olie
- Azijn, bouillon van poulet
Voor de kruidenpasta:
- 1½ ui
- 2 eetlepels sambal trasi
- 3 lombok rawit
- 4 teentjes knoflook
Bereiding:
- Kook het vlees 1 uur onder druk in de snelkookpan.
- Pureer de kruiden en fruit deze in olie met de bladeren.
- Voeg ketjap, bouillon en azijn toe.
- Meng het vlees erdoor, voeg suiker en zout toe en laat even sudderen.
Dit gerecht is vol van smaak en heerlijk met rijst of als tapa.
Gudeg Ayam – Jackfruit en Kip in Kokossaus
Ingrediënten:
- 750 g jonge jackfruit (nangka)
- 500 g kip
- 3 gekookte eieren
- ½ liter kippenbouillon
- 2 stukjes laos, 3 salam-bladeren
- 1 eetlepel gula Jawa
- 2½ dl santen asli
- Zout naar smaak
Voor de kruidenpasta:
- 5 kemirinootjes, 1 theel. ketumbar
- 3 sjalotjes, 5 teentjes knoflook
- ½ theelepel trasi bakar
Bereiding:
- Snijd jackfruit en kip, pel de eieren.
- Bak de kip en voeg de kruidenpasta toe.
- Voeg jackfruit, bouillon, laos, salam en gula Jawa toe.
- Kook in snelkookpan 5 min op drukstand 2.
- Voeg santen, eieren en zout toe en laat sudderen.
Een rijke stoof vol umami en romigheid, perfect als hoofdgerecht of warme amuse.
Kolek Pisang met Nangka – Zoet Nagerecht of Warme Amuse
Ingrediënten:
- 2 bakbananen, 2 zoete aardappelen
- 150 g nangka, 150 g gula Jawa
- 1,5 dl water, 1,5 dl nangkavocht
- 2,5 dl santen asli
- 1 kaneelstokje, 1 pandanblad, zout
Bereiding:
- Snijd banaan en aardappel in blokjes.
- Voeg vocht, suiker en specerijen toe en breng aan de kook.
- Laat sudderen, voeg santen en nangka toe.
- Serveer warm of koud.
Een traditionele Indonesische lekkernij met tropische twist.
Geniet van deze Aziatische amuses vol karakter, kleur en kruidige intensiteit. Ze zijn ideaal om te combineren en geven elk diner een unieke, exotische start.
Surprise Kookgerei voor al uw kookbenodigdheden