De rijke smaken van Sambal Goreng Tempe: een kruidige klassieker uit de Indonesische keuken

De rijke smaken van Sambal Goreng Tempe: een kruidige klassieker uit de Indonesische keuken

Sambal Goreng Tempe: Een Knapperige Indonesische Klassieker

Sambal Goreng Tempe is een geliefd gerecht uit de Indonesische keuken, bekend om zijn pittige smaak en knapperige textuur. Het combineert gefrituurde tempe met een rijke, kruidige saus, wat resulteert in een smaakvolle ervaring.

Wat is Sambal Goreng Tempe?

Dit gerecht bestaat uit in olie gefrituurde tempe, gemengd met een sambal gemaakt van onder andere knoflook, sjalotten, rode pepers, en diverse specerijen. De combinatie van smaken en texturen maakt het tot een favoriet bijgerecht of snack.

Ingrediënten

  • 5 teentjes knoflook (geschild)
  • 8 kleine of 4 grote sjalotten
  • 4 Spaanse pepers
  • 7 rawit pepers
  • 2 kemiri noten
  • ½ theelepel zout
  • 50 gram gula jawa
  • 1 stengel sereh
  • 2 stukken laos (1 cm, geschild)
  • 2 stukken gember (1 cm, geschild)
  • 2 salambladeren
  • 2 djeroek poeroet bladeren
  • 1,5 blok tempe
  • 1 liter plantaardige olie
  • 50 gram gebakken uitjes (fijn gesneden sjalotjes, krokant gefrituurd)

Bereidingswijze

  1. Maal de knoflook, sjalotten, Spaanse pepers, rawit pepers en kemiri noten fijn in een foodprocessor.
  2. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en fruit het gemalen mengsel tot het geurig is.
  3. Voeg zout, gula jawa, sereh, laos, gember, salam en djeroek poeroet bladeren toe. Laat het geheel op lage temperatuur sudderen en vervolgens afkoelen.
  4. Snijd de tempe in frietjes van 1 cm dik.
  5. Verhit de resterende olie in een wok of frituurpan en frituur de tempe frietjes goudbruin.
  6. Meng de gefrituurde tempe met de sambal en voeg de gebakken uitjes toe.

Serveer Suggesties

Sambal Goreng Tempe is heerlijk als bijgerecht bij rijstgerechten of als snack. Het kan zowel warm als koud geserveerd worden en is ideaal voor feestjes of als onderdeel van een rijsttafel.

Tips

  • Voor een minder pittige variant, verwijder de zaadjes uit de pepers.
  • Gebruik een frituurpan met temperatuurregeling voor gelijkmatig frituren.
  • Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal 3 dagen.

Vergelijkbare berichten