Hoe gebruik en onderhoud ik mijn anti aanbak pannen juist

Hoe gebruik en onderhoud ik mijn anti aanbak pannen juist

“Gebruik geen afwasmiddel op potten en pannen met antiaanbaklaag”

Integendeel! U dient kookgerei met antiaanbaklaag altijd met de hand af te wassen met warm water en normaal afwasmiddel. 

Het is zelfs uiterst belangrijk om afwasmiddel te gebruiken, zodat je alle etensresten van de antiaanbaklaag verwijdert en je pot of pan helemaal schoon is voordat je hem opbergt. Als u niet alle voedselresten verwijdert, inclusief olie en andere vetten, zult u merken dat de antiaanbaklaag na verloop van tijd verslechtert.

Maar met deze mythe nu dood en begraven, laten we verder gaan… 

  • Vermijd snelle afkoeling – laat de potten en pannen afkoelen voordat u ze met koud water overgiet

We raden het gebruik van een vaatwasser af om potten en pannen schoon te maken

Sorry. We weten dat het veel fijner is om op de bank te relaxen en de vaatwasser de afwas te laten doen. Of misschien heb je andere dingen om mee om te gaan; kinderen naar bed brengen, lunchpakketten te maken…. 

Maar als je je pannen met antiaanbaklaag zo goed mogelijk wilt verzorgen, doe het dan niet in de vaatwasser. De vele zouten en chemicaliën in vaatwasmiddelen zullen de antiaanbaklaag aantasten, die geleidelijk zal verslechteren naarmate u deze vaker in de machine doet. 

Aangebrande potten en pannen schoonmaken

Als voedsel op de bodem van uw pot of pan is ingebrand (misschien vanwege oververhitting, zie hieronder meer), moet u het volgende doen: 

  1. Vul het product voor 3/4 met water
  2. Breng het water op middelhoog vuur aan de kook
  3. Voeg afwasmiddel toe en laat het 15 minuten sudderen
  4. Reinig vervolgens de pot of pan zoals gebruikelijk – zie hierboven. Herhaal het proces indien nodig. 

Let op de hitte en kou

Snelle temperatuurwisselingen zijn een van de grootste vijanden van je pannen en kunnen elke pot of pan beschadigen, met of zonder antiaanbaklaag. Vooral pannen van staal zijn kwetsbaar. Het metaal kan kromtrekken en ongelijkmatig worden. Denk maar aan het krakende geluid dat een stalen spoelbak maakt als je er kokend water op giet – hetzelfde principe geldt hier.

Zorg goed voor je pannen, de juiste verwarming

Om je pannen de meeste kans te geven op een lang leven in de keuken, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier verwarmt. De Quality Manager Henrik Hansen van Scanpan legt in deze blogpost uit hoe.

Het opwarmen van pannen is niet moeilijk, maar het is belangrijk om een ​​paar dingen in gedachten te houden voor de beste resultaten – met je eten en wat betreft de levensduur van je keukengerei.

“Kwaliteitspannen met een optimale bodemdikte zijn goed in het vasthouden van warmte, maar het is belangrijk om de pan voldoende tijd te geven (ongeveer 2-3 minuten) voor je begint met het toevoegen van voedsel om te verwarmen, zodat de zijkanten van de pan ook opwarmen. Een pan die door en door verhit is, houdt zijn temperatuur beter vast als je vlees of groenten toevoegt. Als de pan goed is opgewarmd, voeg je het vet toe en ga je verder met koken op een lagere temperatuur (ongeveer 2/3 van de oorspronkelijke hitte), “is wat Henrik Hansen, kwaliteitsmanager bij SCANPAN heeft te zeggen over het verwarmen van pannen.

Hansen vervolgt:
“Draai de kop van vol naar beneden, zodat de pan niet oververhit raakt terwijl je het eten klaarmaakt, of als je afgeleid wordt door bijvoorbeeld je telefoon. Op een inductiekookplaat kan dit een kwestie van seconden zijn als de pan op vol vermogen staat.”

Reinig ook de onderkant van de pan, vooral vet vormt een hitteschild waardoor de antikleef laag oververhit raakt. Vaak te zien aan een bruine verkleuring aan de onderkant van de pan. Een defecte antikleef laag door oververhitting valt vaak niet onder de garantievoorwaarden.
Dit zijn 2 voorbeelden:
pan 20231228 223639

Anti-aanbakeffect verdwenen

Bent u bekend met dit probleem? Je hebt een pan gekocht met een antiaanbaklaag, je gebruikt hem om te bakken en het antiaanbakeffect begint te verslechteren.  

Henrik Hansen van Scanpan kan dit probleem ook helpen voorkomen:
“De reden dat het slip-effect verslechtert, of zelfs helemaal verdwijnt, kan zijn omdat u uw pan, met bijv. olie, hebt onderworpen aan oververhitting en andere behandelingen die uw pan met antiaanbaklaag niet kan weerstaan.

Oververhitting gebeurt meestal wanneer olie of vetten te heet worden, niet de pot of pan. Als de olie te heet wordt, kan deze verbranden en aan de antiaanbaklaag blijven plakken, die na verloop van tijd verslechtert. Als de olie rookt, is hij te heet”, legt Hansen uit, en hij herhaalt dat:

“De sleutel tot het correct verwarmen van je pannen is timing, zoals eerder vermeld. Als je ervoor kiest om met hoge temperaturen te verwarmen, doe dit dan slechts een paar minuten.” 

Wist u?

SCANPAN’s kookgerei met antiaanbaklaag kan temperaturen aan die hoger zijn dan 95% van de vetten die in de keuken worden gebruikt.

Het correct verwarmen van je pannen heeft alles te maken met timing, dus als je ervoor kiest om te verwarmen met hoge temperaturen, zorg er dan voor dat dit maar een paar minuten per keer is.

Wees extra voorzichtig met inductiekookplaten!

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van inductie als warmtebron, waaronder energiebesparing, minder risico op brandwonden aan de kookplaat en snellere temperatuuraanpassing. Een ander voordeel, maar waar je voorzichtig mee moet zijn bij het verwarmen van pannen, is dat inductiekookplaten keukengerei veel sneller opwarmen dan traditionele kookplaten.

“Je kunt een droge pan op hoog vuur op een inductiekookplaat verwarmen, maar slechts voor 2-3 minuten per keer. Zet het vuur dan lager tot 2/3 en voeg indien nodig olie of ander vet toe. Als je ‘oververhit ‘ gedurende een lange tijd zal het vet aanbranden tot aan de bodem van de pan en zal na verloop van tijd de coating vernietigen, die zowel van binnen als van buiten verkleurt”, legt Hansen uit.

Nog een goede tip

Om je pannen een extra lange levensduur te geven in de keuken, een langdurig anti-aanbakeffect en makkelijk schoon te maken, is het essentieel dat je ze op de juiste manier verwarmt.

“Het is ook belangrijk om je pannen met de hand schoon te maken met water en zeep. Vaatwasserchemicaliën zijn te agressief voor antiaanbaklagen”, besluit Hansen; nog een simpele tip, maar goed om te weten.

Wat doe je met een aangebrande pan

Wat te doen als je pan is verbrand? Zoals in zo verbrand dat afwasmiddel en een borstel niet genoeg zullen zijn? Beginnen met een schuursponsje? Harde schoonmaakmiddelen gebruiken? Of is het zo erg dat je de pan moet weggooien omdat je hem niet schoon krijgt? Geen paniek, er zijn andere alternatieven die je kunnen helpen om je verbrande pan in zijn oude glorie te herstellen. 

Hieronder vindt u een reinigingsmethode voor verbrande pannen.

  1. Vaatwasmiddel. Vaatwasmiddel voor vaatwassers is sterker dan gewoon afwasmiddel. Daarom zult u merken dat afwasmiddel, zowel poeder als tabletten, voedselresten kan oplossen die gewoon afwasmiddel niet kan. Giet ca. 200 ml water in de pan, afwasmiddel toevoegen en ca. 10 minuten laten koken. Maak de pan vervolgens schoon met water en normaal afwasmiddel (voor handwas) – gebruik eventueel een groen schuursponsje, geen metalen.

Is uw anti-aanbak pan eindelijk schoon, smeer hem dan met keukenpapier en wat plantaardige olie in en verwarm hem op matige temperatuur voor enkele minuten. Veeg de pan dan af met een droog stuk keukenpapier.

Vergelijkbare berichten