Le Creuset: een overzicht van de verschillende pannen

Le Creuset: een overzicht van de verschillende pannen

Want wie kent niet de oranje kleur van de braadpan of de gietijzeren pannen? Iconisch en herkenbaar. Le Creuset is over heel de wereld bekend en vind je daarom terug in heel veel keukens. Waarom is Le Creuset zo ongekend populair? En waarom zijn de pannen een must have voor in jouw keuken? Alles over Le Creuset lees je in dit blog!

Pannen van Le Creuset vertellen een verhaal

Klinkt misschien gek, maar de pannen van Le Creuset zijn meer dan pannen om mee te koken. Vaak horen we dat mensen het herkennen als de pan die oma op het gasstel had staan: oma’s stoofpotje. En, natuurlijk niet te vergeten, de traditionele oranje kleur die iedereen kent. Kortom, de verschillende pannen van Le Creuset zijn voor veel mensen een herkenning in de keuken en vertellen daarom een verhaal of blijven in de herinneringen van veel mensen hangen.

Geschiedenis van Le Creuset

In 1925 maakte Le Creuset haar eerste iconische porselein emaille ‘cast iron’. Deze naam, of omschrijving van de pan, betekent dat het een gietijzeren pan is voorzien van een emaille laag. We leggen later in dit blog uit wat daar de voordelen van zijn. In de loop van de jaren heeft Le Creuset nog veel meer soorten pannen- en keukenproducten op de markt gebracht. Zo zijn er verschillende kleuren pannen en werden er zelfs limited editions gemaakt voor de verzamelaars. Zoals we al zeiden, Le Creuset pannen voor in de keuken zorgen voor een verhaal en hebben een rijke geschiedenis.

De populairste pannen

Zoek je een Le Creuset pan, maar weet je niet precies welke je nodig hebt? Dan helpen wij je graag verder in dit blog. Hieronder zetten we de verschillende pannen van Le Creuset voor je onder elkaar. Omdat er veel soorten pannen zijn, hebben we voor nu de meest populaire en bekendste op een rijtje gezet:

Le Creuset Dutch oven – gietijzeren braadpan

Natuurlijk niet te missen: de gietijzeren braadpan van Le Creuset. Deze pan wordt ook wel een ‘Dutch Oven’ genoemd. Er zijn verschillende verhalen waarvan een zegt dat Hollanders die naar Amerika vertrokken, de pan mee namen en daar verkochten.

Een Dutch Oven van Le Creuset heeft een dikke, stevige wand en is bedekt met emaille. Je gebruikt deze ‘braadpan’ voor het braden van vlees, klinkt logisch toch? Maar, ook voor het maken van ander gerechten zoals soepen, stoofschotels en nog veel meer kun je deze pan gebruiken. Nog een voordeel van deze pan: je kunt een gerecht klaarmaken op je kookplaat om vervolgens volledig in de oven te plaatsen. En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat.

De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling. Het is dus niet nodig om een klein randje open te laten zodat het stoom kan ontsnappen.

LeCreusetbraadpanSignaturerond26cmORANJErood
De ‘Dutch Oven’, de gietijzeren braadpan van Le CreusetExtra plusje: naast dat de Dutch Oven praktisch en duurzaam is, staat deze ook nog eens mooi in je keuken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus heb je een echte eye-catcher die je graag op tafel zet. Dit is de pan die je koopt voor het leven!

Voordelen van een Le Creuset gietijzeren braadpan

●     Stevige en dikke wanden

●     Deksel sluit perfect, vocht blijft dus behouden in de pan

●     Kan op alle warmtebronnen gebruikt worden: oven, kookplaat, inductie of onder de grill

●     Duurzaam en gaat mee ‘voor het leven’

●     Verkrijgbaar in verschillende kleuren

●     Veelzijdig te gebruiken voor alle soorten gerechten

●     De pan hoef je niet in te branden, dus gelijk gebruiksklaar

●     Koken met lage tot middelhoge warmte, dat scheelt energie

Naast de beroemde gietijzeren braadpan (Dutch Oven) bestaat het assortiment uit heel veel andere soorten en maten gietijzeren pannen. Je ontdek alle soorten in onze webshop. Heb je vragen over de pannen van Le Creuset? Neem dan vooral contact op, we geven je graag advies.

Ik ga contact opnemen

Skillet: gietijzeren grillpannen van Le Creuset

Nog zo’n karakteristieke koekenpan van Le Creuset: de skillet. Deze stevige held voor in de keuken kan gebruikt worden op de kookplaat, maar is ook perfect om onder de grill te plaatsen of in de oven te zetten. In ieder geval is deze pan veelzijdig en kun je heerlijk braden en bakken.

Deze skillet is trouwens makkelijk te gebruiken want door de greep kun je de pan makkelijk verplaatsen en optillen. En, dat is handig want de pannen zijn wel iets zwaarder dan goedkopere koekenpannen. Dit komt ook omdat de skillets van gietijzer zijn gemaakt, zodat ze tegen een stootje kunnen. Duurzaam dus! Naast de stevige greep kun je via de ‘tuiten’ aan de zijkanten van de pan makkelijk schenken. Dat betekent dus ook minder knoeien!

Goed om te weten: voor een gietijzeren koekenpan kook je op een lage tot middelhoge warmte. Het materiaal wordt namelijk volledig warm en houdt de warmte ook goed vast. Dat scheelt ook weer in energie.

Wist je dat een skillet van Le Creuset door vaak te gebruiken een natuurlijke anti-aanbaklaag creëert? De geëmailleerde binnenkant zorgt hiervoor. En koop je de skillet helemaal nieuw? Dan hoef je deze niet eerst in te branden, dat is al geregeld. Waar je wel op moet letten is dat je de pan alleen schoonmaakt met water, zo kan de anti-aanbaklaag zichzelf ontwikkelen en maak je deze niet ‘kapot’.

Voordelen van een skillet

  • Geschikt voor alle warmtebronnen: oven, kookplaat, inductie of onder de grill
  • Houdt de warmte goed vast, dit scheelt energie en zorgt voor makkelijk koken en bakken
  • Makkelijk schenken vanuit de pan
  • Deze pan hoef je niet in te branden, je kunt deze gelijk gebruiken
  • Een duurzame investering, gaat mee voor het leven

Anti-aanbak koekenpannen: licht en met gezonde anti-aanbaklaag

Van de gietijzeren skillet gaan we door naar de anti-aanbak koekenpannen van Le Creuset. En inderdaad, dit zijn andere koekenpannen dan die we net besproken hebben. Vaak worden de namen van verschillende pannen door elkaar gehaald. In ieder geval is de koekenpan die we hieronder bespreken een koekenpan voor dagelijks gebruik.

Deze pannen zijn 4 keer sterker. Dat betekent dat de binnenkant van deze pannen is voorzien van een supersterke anti-aanbaklaag. Het verschil met andere koekenpannen zit in het materiaal waarvan deze laag is gemaakt, namelijk geanodiseerd gesmeed aluminium. Het aluminium is vier keer zo sterk als roestvrij staal. En als extra pluspunt: de anti-aanbaklaag is gezond, want er zijn geen giftige stoffen gebruikt tijdens het produceren.

Magnetik pannenset 

Wil je koken op het hoogste niveau, dan is een pannenset van Le Creuset de juiste keuze. Met de Magnetik serie kook je snel en makkelijk. Deze pannen zijn gemaakt met een Tri-Ply opzet. Dat betekent dat de pan is opgebouwd uit meerdere lagen, 2 lagen van RVS en een laag daartussen van aluminium. Uiteindelijk heb je dus 3 lagen staal waardoor de gehele pan goed warm wordt, en dat betekent sneller koken!

Je kunt deze pannen gebruiken op alle warmtebronnen, ook op inductie, door het volledige magnetische materiaal op inductie dus extra voordeel. Zelfs in de oven is het geen probleem, zo kun je een gerecht nog nagaren tot een maximum van 260 graden.

Kortom, stijlvolle pannen die ook nog eens duurzaam en gemakkelijk te gebruiken zijn in de keuken? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Magnetik pannen van Le Creuset.

Le Creuset Magnetik pannenset
Le Creuset Magnetik pannenset

Nog meer soorten producten van Le Creuset

Er zijn nog veel meer soorten pannen en andere producten van Le Creuset die we niet mogen vergeten. Want naast de meest populaire en karakteristieke pannen verkopen we ook aardewerk en andere Le Creuset accessoires.

Bestel Le Creuset online bij Surprise Kookgerei

We hopen dat je na het lezen van dit blog meer te weten bent gekomen over de geweldige pannen van Le Creuset. Wil je meer weten? Of heb je nog vragen? Voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. Surprise Kookgerei in Roosendaal staat voor je klaar en geeft graag advies over kookspullen en producten voor in de keuken!