• 21 dagen retourrecht
  • Lage verzendkosten
  • Ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal
Extra openingsdag, Zaterdag 23 December 10:00 - 16:00 uur
Filters

Garantie

Waterkoker kopen?

1-4 van 4
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-4 van 4
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48

Waterkoker

In een handomdraai een lekkere kop thee, koffie of instant-macchiato? Of een bouillon soepje? Met een waterkoker is het zo gepiept. Alhoewel de waterkoker alweer enige tijd min of meer standaard onderdeel uitmaakt van de meeste huishoudens, wordt bij de aanschaf vaak niet goed gekeken naar de mogelijkheden. Doe dat liever wel! Het kan namelijk lonen om net iets meer te betalen.

Er bestaan namelijk grote verschillen tussen verschillende soorten waterkokers. Ben je een koffiefanaat, dan is het verstandig om een waterkoker aan te schaffen waarmee je de temperatuur tot op de graden nauwkeurig kunt instellen. Ook voor bijvoorbeeld groene thee kan dat handig zijn. Hoe dat precies zit, leggen we zo verder uit. Eerst even de basis.

Hoe werkt een waterkoker?

Een waterkoker bestaat uit een reservoir, waarin het water kan worden gegoten. In dit reservoir zit een verwarmingselement. Wanneer de schakelaar wordt omgezet, warmt het element op, waardoor het water in temperatuur stijgt. Bovenin de waterkoker bevindt zich een constructie die ervoor zorgt dat de waterkoker automatisch uitschakelt zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Meestal is dit op het kookpunt, of iets daarboven.

Zo’n zelfde schakelaar zit meestal ook nog onderin het reservoir, om te voorkomen dat het verwarmingselement doorbrandt. Dat kan gebeuren als er te weinig water in het reservoir wordt gedaan, of als de schakelaar (per ongeluk) wordt aangezet, zonder dat er water in het reservoir zit. Deze droogkookbeveiliging zit in vrijwel iedere waterkoker, met uitzondering van extreem goedkope exemplaren die je vaak in dumpwinkels vindt.

Een waterkoker voor thee en koffie

Waterkokers worden het meest gebruikt om snel een kop (instant) koffie of thee te zetten. Dat is in principe heel eenvoudig: je wacht tot het water kookt, gooit het in een kan of kop en doet de koffie of thee erbij. Ben je een echte koffie- of theefanaat, dan zal je daar echter geen genoegen mee nemen. De temperatuur van het water heeft namelijk veel invloed op de uiteindelijke smaak van je drankje.

Zo wordt bij groene thee de smaak en zoetheid bepaald door diverse aminozuren, tannine en natuurlijke suikers. Aminozuren ontbinden bij 60 °C en sommige tannine bij 80 °C. Deze stoffen dragen bij aan een bittere, minder aangename smaak. Door het water op een lagere temperatuur bij de thee te doen, voorkom je dat. Bij koffie hetzelfde verhaal: smaak en aroma’s gaan verloren als er gloeiendheet, kokend water bij wordt gedaan.