• 21 dagen retourrecht
  • NL Gratis verzonden
  • Zeer ruim assortiment
  • Winkel in Roosendaal
Filters

Prijs categorie

Productsoort

Waterkoker kopen?

Waterkoker

In een handomdraai een lekkere kop thee, koffie of instant-macchiato? Of een bouillon soepje? Met een waterkoker is het zo gepiept. Alhoewel de waterkoker alweer enige tijd min of meer standaard onderdeel uitmaakt van de meeste huishoudens, wordt bij de aanschaf vaak niet goed gekeken naar de mogelijkheden. Doe dat liever wel! Het kan namelijk lonen om net iets meer te betalen.

Er bestaan namelijk grote verschillen tussen verschillende soorten waterkokers. Ben je een koffiefanaat, dan is het verstandig om een waterkoker aan te schaffen waarmee je de temperatuur tot op de graden nauwkeurig kunt instellen. Ook voor bijvoorbeeld groene thee kan dat handig zijn. Hoe dat precies zit, leggen we zo verder uit. Eerst even de basis.

Hoe werkt een waterkoker?

Een waterkoker bestaat uit een reservoir, waarin het water kan worden gegoten. In dit reservoir zit een verwarmingselement. Wanneer de schakelaar wordt omgezet, warmt het element op, waardoor het water in temperatuur stijgt. Bovenin de waterkoker bevindt zich een constructie die ervoor zorgt dat de waterkoker automatisch uitschakelt zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Meestal is dit op het kookpunt, of iets daarboven.

Zo’n zelfde schakelaar zit meestal ook nog onderin het reservoir, om te voorkomen dat het verwarmingselement doorbrandt. Dat kan gebeuren als er te weinig water in het reservoir wordt gedaan, of als de schakelaar (per ongeluk) wordt aangezet, zonder dat er water in het reservoir zit. Deze droogkookbeveiliging zit in vrijwel iedere waterkoker, met uitzondering van extreem goedkope exemplaren die je vaak in dumpwinkels vindt.

Een waterkoker voor thee en koffie

Waterkokers worden het meest gebruikt om snel een kop (instant) koffie of thee te zetten. Dat is in principe heel eenvoudig: je wacht tot het water kookt, gooit het in een kan of kop en doet de koffie of thee erbij. Ben je een echte koffie- of theefanaat, dan zal je daar echter geen genoegen mee nemen. De temperatuur van het water heeft namelijk veel invloed op de uiteindelijke smaak van je drankje.

Zo wordt bij groene thee de smaak en zoetheid bepaald door diverse aminozuren, tannine en natuurlijke suikers. Aminozuren ontbinden bij 60 °C en sommige tannine bij 80 °C. Deze stoffen dragen bij aan een bittere, minder aangename smaak. Door het water op een lagere temperatuur bij de thee te doen, voorkom je dat. Bij koffie hetzelfde verhaal: smaak en aroma’s gaan verloren als er gloeiendheet, kokend water bij wordt gedaan.

Wat is voor mij de beste waterkoker?

Iets duurdere (lees: vaak betere) waterkokers dragen bij aan een goede kop koffie of thee, doordat hier heel precies de temperatuur kan worden ingesteld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij deze waterkoker van KitchenAid. De temperatuur is instelbaar tussen de 50 en de 100 °C, waarbij je ook nog de mogelijkheid hebt om het water warm te houden. Ook niet onbelangrijk: deze waterkoker is verkrijgbaar in meerdere stijlvolle kleuren en uitvoeringen. 

Gebruik je de koker vooral om water aan de kook te brengen omdat je bijvoorbeeld rijst of pasta gaat koken, dan is een temperatuurregelaar minder noodzakelijk. Ook kun je natuurlijk gewoon even wachten met het schenken van het water bij de koffie of thee, waardoor het water al iets is afgekoeld. Met een temperatuurregelaar kun je dat uiteraard wel iets preciezer doen.

Waar kun je nog meer op letten?

Let op de grootte van het reservoir. Wat denk je nodig te hebben? Ook een dubbele wand kan handig zijn. Hierdoor blijft het water langer warm, zonder dat het extra energie kost. Uiteraard is ook het vermogen van belang, want dit zegt iets over de tijd die de waterkoker erover doet om water aan de kook te brengen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van het reservoir! Heb je nog verdere vragen voor de aanschaf, neem dan even contact op!

Lees meer Lees minder
1-4 van 4
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-4 van 4
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48